Farmors hemligheter

Spel för både synskadade och seende där spelarna själva bestämmer innehållet i spelet. Spelen är utformade som memory spel där spelarna ska leta upp paren till grejen det hittar i första brickan. På det sättet kan spelen anpassas efter vad de vill spela om. Alla spelbrickorna är sydda med färger som ger kontraster för det som har lite problem med synen ska kunna se mönstren bättre.

Alla brickorna kostar 10 kr / styck och de som har 24 bitar i en serie kostar då 240 kr.

Synskadades memory-spel

Det finns ett spel som är gjort i för att synskadade ska kunna spela med att känna sig fram på brickorna. Framsidan, översta sidan, har en broderad bild som är lätt att känna formen på. Baksidan, eller undre sidan, har en ficka där olika saker kan läggas i. Spelarna kan då känna efter vilken bricka det tagit och i fickan på baksidan läggs något som går att känna igen vad det är. Det ska då finnas en bricka med en lika grej i som ger paret.

brickorna har olika tyg mönster och det broderade motivet är kraftigt så det känns. Därefter ska brickan vändas så det som finns i fickan kan kännas
här visas baksidans ficka där jag har lagt i ett gem och rund pappbit. Det går lika bra med punktskrift eller annat material bara det blir skillnad på bitarna

Memory spel för seende

Detta spel har samma funktioner som det för synskadade. Här fickan på baksidan har ersatts med en plastficka så det du kan se vad det är i fickan. På detta viset kan du ändra temat på spelet till det du som passar för tillfället. Är det bilder så ska de ha ett tema som hör ihop, färger, matte, språk osv. Det viktigaste är att inte ha bilderna i samma bricka hela tiden för då lär sig spelarna vad som finns på baksidans ficka.

Bilder på som ’hör ihop’ kan vara ko och kalv, ägg och kyckling, flygplan och resväska, hammare och spik m.fl.

Bilder på färger är samma färg som ligger i olika brickor.

Matte är ett tal i en bricka och svaret i en annan bricka. Lägger du upp svaret måste den andra brickan vara talet som kan ge svaret.

Språk kan göras på olika sätt: en bild på en hund och i nästa bricka svaret ’dog’ om det är till engelska. Du kan skriva hund på svenska isf en bild och ’dog’ i en annan bricka. Man ska ta det som passar för tillfället.

framsidan i olika tyger och mönster. I spelet så vänds brickorna till andra sidan som i andra memory spel
i fickorna har jag lagt för enkel matte eller engelska. Det som hör ihop är ägg och kyckling som klippt ur reklamblad. Byt ut dom ofta så kan de inte komma ihop vad som låg i vid förra spelet.

Lika bild för både synskadade och seende.

Spelet är för både synskadade och seende och kan spelas med bägge sidorna upp.

Spelet innehåller 24 st runda brickor med tyg på ena sidan och 3 st olika figurer på andra sidan. Den sidan med tyg är det 2 st brickor som har samma tyg. Alltså finns det 12 olika kvaliteter på tyg som det går att känna skillnad på.

Andra sidan har 3 olika figurer som går att känna skillnad på. Figurerna, en och en, finns endast på en bricka till och inte i kombination eller färg som den du har uppe. Spelet går ut på att vänder 2 brickor och ser om någon figur finns på bägge brickorna. Finns det så är det dina brickor och finns det inte så vänds brickorna och nästa spelare spelar. Den som har flest par har vunnit när alla brickorna är plockade.

Den andra varianten är att man lägger tygsidan ner och vänder upp tyget. Samma tyg uppe då kan du lägga brickorna till dig.

spel med runda brickor och du kan spela med båda sidorna. Det finns 12 olika tygkvaliteter och små bilderna på brickorna finns var och en endast på två brickor. De har inte samma ’kompisar’ på någon annan bricka och ej heller samma färg. Anpassat för både synskadade och seende.

Pussel med memoryspelet med plastficka

Här tränsas både syn och kombinationsförmåga. Du tar ett litet pussel med antal bitar som passar till deltagarnas ålder. Lägger det upponer på bordet. Delar det i bitar och tar ut en mitbit som läggs till sidan. De övriga bitarna lägger du en st i plastfickan på memory-spelet. Lägg alla brickorna med tygsidan upp. Vänd nu upp den sparade pusselbiten på bordet. Spelarna ska nu vända en bricka och se om den passar till biten. Gör den inte det ska pusselbitan läggas tillbaka i fickan och brickan läggs till de andra brickorna. Nu blir det näsata spelare att vända en bricka. Passar biten till pusselbiten på bordet sätts den dit och spelaren behåller brickan. När pusslet är lagt så har den vunnit som har flest brickor. Har själv testat och det passar barn från ca 4 års ålder och med 16 bitar i pusslet.


lägg ut pusslet med baksidan upp, lägg en bit till sidan o de andra i var sin ficka
vänd upp alla brickorna så pusselbitarna kommer ner, vänd upp mittbiten
vänd på brickorna och se om biten passar i mittbiten, gör den det så lägg biten till pusslet och behåll brickan. Fortsätt så tills hela pusslet är färdigt.

Kontakt: Eva Nygren

Farmors design, Österlengatan 36, 27332 Tomelilla

Mobil: 0703 291005

Mejl: info@farmorsdesign.se